Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Shutter Island: Bloedstollend spannend (18 februari bioscoop)

Ruim twintig jaar lang was Robert de Niro eerste keus voor de hoofdrol in de films van regisseur Martin Scorsese. De samenwerking tussen illustere duo leverde klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas op. Inmiddels heeft de regisseur De Niro ingeruild voor Leonardo DiCaprio. En ook dit tweetal is hard op weg om haar plaats in de geschiedenisboeken op te eisen. Onder meer vanaf donderdag met Shutter Island.

Shutter Island is alweer de vierde film van Scorsese waarin DiCaprio de hoofdrol speelt. Bovendien is het ook meteen de beste. Want Shutter Island is eindelijk weer eens een thriller die het genre eer aan doet. In de verfilming van het boek van Dennis Lehane draait het allemaal om de U.S. Marshall Teddy Daniels (DiCaprio) en zijn partner Chuck Aule (Mark Ruffalo). Zij vertrekken naar een kliniek voor geesteszieke gevangenen op het desolate Shutter Island, om de verdwijning van een van de patiënten te onderzoeken. Hier blijkt al snel dat niet is wat het lijkt en dat het personeel op het eiland zich op zijn zachtst gezegd vreemd gedraagt. Meer vertellen over het plot zou doodzonde zijn.

Wat wel gezegd kan worden is dat het acteerwerk in Shutter Island uitstekend is. DiCaprio steelt absoluut de show als de marshall die voornamelijk persoonlijke motieven heeft om het eiland te bezoeken. Maar ook Mark Ruffalo als zijn hulpje en Ben Kingsley, de belangrijkste arts op het eiland, overtuigen.

Het belangrijkste personage van de film is echter ongetwijfeld Shutter Island zelf. De locatie is subliem gekozen en het onheilspellende eiland zorgt in combinatie met de herfstachtige omstandigheden voor een ongeëvenaarde spanning. Tel daar de zweem van angst, paranoia en mysterie die over het eiland hangt en de intense soundtrack die deze gevoelens nog eens versterkt, bij op en je hebt een thriller van formaat.

Het is dan ook bijna jammer dat Scorsese de laatste veertig minuten nodig heeft om het verhaal uit te leggen. Het is een noodzakelijk kwaad dat prima wordt uitgewerkt, maar de zinderende spanning van het eerste deel wordt het laatste uur nog maar nauwelijks geëvenaard.

9.1/10

februari 16, 2010 - Posted by | recensie | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie