Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Bernhard, Schavuit van Oranje (3)

We zijn alweer op driekwart van de leukste Nederlandse serie die ik in jaren zag. Deze week is het vooral de jonge en miskende Bernhard die de hoofdrol speelt en komt ook Greet Hofmans nadrukkelijk naar voren. En wonder boven wonder weet Thomas Ross zich op een enkele uitschieter na niet te verliezen in totaal absurde complotten (Hofmans liquideren ging dan wel weer wat ver).

Interessantste vraag die in het laatste deel nog beantwoord moet worden zit hem in de relatie tussen Bernhard en Beatrix. Ross laat namelijk wel heel nadrukkelijk zien dat de twee in hun jonge jaren op beduidend betere voet met elkaar stonden dan op latere leeftijd het geval was. Volgende week staat ons dan waarschijnlijk ook nog een fikse ruzie tussen vader en dochter te wachten. Nu is subtiliteit toch al niet Ross zijn sterkste punt. Vooral in zijn dialogen probeert hij af en toe te geforceerd grappig te zien. Ook deze week weet hij met ‘van de Prins geen kwaad ‘ en ‘een beetje dom’ de plank weer flink mis te slaan.

Dat neemt echter niet weg dat Bernhard, Schavuit van Oranje ook op driekwart nog steeds een serie is die prikkelt en amuseert. Ik vraag me ook steeds vaker af of en hoe het Koninklijk huis zelf naar deze serie kijkt. Het moet toch erg pijnlijk zijn voor Beatrix om iedere week te zien hoe Bernhard haar van de troon af wil hebben. Of om haar demente moeder weer eens op haar slechtste momenten te zien. Het zal haar ongetwijfeld enigzins geruststellen dat het na volgende week allemaal weer over is, want dan is het alweer de vierde en laatste aflevering van Bernhard, Schavuit van Oranje.

januari 18, 2010 - Posted by | Persoonlijk, recensie | , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie