Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Recensie: Sherlock (BBC 2012 – Season 2)

1: Sherlock – A Scandal in Belgravia 

De BBC startte vorig jaar met een driedelige moderne bewerking van de Sherlock Holmes verhalen. Het oude personage vertaald naar het moderne London in een wereld vol mobiele telefoons. Het bleek een gouden zet, die bovenal smaakte naar meer. Ruim een jaar later is Sherlock terug en het was het wachten waard. De eerste aflevering van het -wederom driedelige- tweede seizoen is vermoedelijk het beste wat ik ooit op seriegebied gezien heb.

Neem alleen al de locatie. Het moderne en drukke London is een personage op zich waarin Holmes opvallend goed past.  Ook de subtiel gebruikte maar ijzersterke soundtrack blijft een genot om naar te luisteren. Wat ook niet is veranderd: Benedict Cumberbatch is wederom subliem als de irritante, arrogante maar immer charmante Holmes. Aartsvijand Moriarty krijgt ook wat meer screentime maar het is Lara Pulver als Irene Adler die van het scherm spat. De krachtmetingen in intelligentie tussen Holmes en Adler zijn zinderend en de manier waarop ze elkaar verbaal steeds weer te slim af zijn, komt voort uit een razend knap staaltje schrijf- en acteerwerk. Het lijkt bijna onmogelijk maar hopelijk kan de rest van het seizoen ook maar enigzins in de buurt komen van A Scandal in Belgravia.

2: Sherlock – The Hounds of Baskerville

“I knew what effect it had on a superior mind, so I needed to try it on a average one.” 

Sherlock Holmes en zijn heerlijk oneliners, alleen daarom al is deze serie meer dan de moeite waard. Maar eerlijk is eerlijk, zoals ik al een beetje vreesde, A Scandal in Belgravia evenaren zit er helaas niet in. Nu is The Hounds of Baskerville ook een verhaal dat zich moeilijk naar deze moderne tijd laat vertalen. Het beroemdste Sherlock Holmes boek over het beest in de bossen dat mensen verschuurt vertelt een universeel verhaal,  maar ook een verhaal waar de moderne technieken weinig aan toevoegen. Daarnaast mist deze tweede aflevering tegengewicht. Werd Sherlock in A Scandal in Belgravia nog tot het uiterste getest door Irene Adler, deze week blijft een dergelijke confrontatie uit.

Maar ondanks deze minpuntjes ook nu weer vooral heel veel lof, want wat is deze serie verschrikkelijk goed. Benedict Cumberbatch als Sherlock en Martin Freeman als Watson, het blijft een ongeëvenaard duo. Zeker nu Watson in The Hounds of Baskerville veel nadrukkelijker aanwezig is en Holmes te kampen krijgt met twijfel. Een geslaagde afwisseling van de vertrouwde rollen die gelukkig wel maar eenmalig bleek. Maar ook de manier waarop de makers de zware taak op zich hebben genomen om The Hounds of Baskerville naar 2012 te halen (er meer over zeggen zou het een en ander verpesten) verdient bewondering. Ook The Hounds of the Baskerville was kortom weer topvermaak. Nu maar hopen dat de confrontatie met aartsvijand Moriarty een gedenkwaardige afsluiter van seizoen twee wordt.

3. Sherlock – The Reichenbach Fall

Moriarty! De confrontatie tussen de twee aartsvijanden Sherlock en Moriarty, eindelijk was het zover. En het is moeilijk om niet in superlatieven te vervallen. Want vanaf de allereerste John Watson-zin: “My best friend, Sherlock Holmes……. is dead,” tot aan het allerlaatste shot, er valt werkelijk niets op The Reichenbach Fall aan te merken. Sterkste punt is zonder twijfel de aanwezigheid van Moriarty. Wat een meesterlijk personage. Andrew Scott is weergaloos als de briljante maniak en de scene waarin hij inbreekt in de Tower of London -onder begeleiding van Nina Simone’s Sinner Man- is niets minder dan fantastisch.  

Toch zijn het vooral de confrontaties tussen Sherlock Holems en Jim Moriarty die bijblijven. De manier waarop het duo elkaar, onder het genot van een kopje thee, de loef probeert af te steken met geestige vindingrijkheden en raadseltjes, bezorgt je een constante grijns die tijdens het kijken van Sherlock sowieso maar moeilijk van je gezicht verdwijnt. Als dan ook de grande finale niet teleurstelt dan kun je maar één ding doen. Een diepe buiging maken voor de makers en cast van Sherlock. Want als dit tweede Sherlock seizoen iets heeft bewezen, dan is het wel dat het personage Sherlock Holmes nog steeds opnieuw uitgevonden kan worden. Voor mij heeft Sherlock op seriegebied een nieuwe standaard gezet en het genre naar een hoger plan getild. En ik reken er eigenlijk niet op dat hier de komende jaren nog iets of iemand overheen komt.

A Scandal in Belgravia: 9.6/10

The Hounds of Baskerville: 8.4/10

The Reichenbach Fall: 9.7/10

januari 16, 2012 - Posted by | recensie | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie