Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Toy Story 3

Ruim tien jaar na dato laat Pixar haar meest geliefde speelgoed alweer voor de derde keer tot leven komen. Een prima beslissing want de avonturen van Woody, Buzz Lightyear en hun vele vrienden vervelen nog lang niet. Sterker nog, dit derde en laatste deel mag zich zelfs kronen tot de beste film uit de trilogie.

Een studio als Pixar die originaliteit en vernieuwing hoog in het vaandel heeft staan moet wel een hele goede reden hebben om met een vervolg, laat staan een derde deel, van een film te komen. De (goede) redenen om zich hier bij Toy Story toch aan te wagen zijn talrijk. Allereerst is de basis dik in orde. Het principe van speelgoed dat tot leven komt als er niet met ze gespeeld wordt, is even simpel als briljant. Bovendien zijn de te beleven avonturen oneindig en is de ruimte voor verse speelgoedgezichten immens.  

Dat neemt niet weg dat de twee hoofdrolspelers van het eerste uur, Woody en Buzz Lightyear, nog steeds de centrale figuren zijn in deze Toy Story 3. We zijn inmiddels tien jaar verder en de jonge Andy is uitgegroeid tot een 17-jarige tiener die zich opmaakt om te gaan studeren aan een universiteit. Geen tijd meer voor speelgoed dus en de Space Ranger en cowboy maken zich ernstig zorgen over hun toekomst. Een gedeelte besluit dan ook de gang naar de kleuterschool maken waar ze na een warm onthaal door Lotso the Bear denken in een waar paradijs beland denken te zijn.

Na de eerste opwinding blijkt deze Lotso echter niets minder dan een ware tiran die op dictatoriale wijze de kleuterschool regeert. Reden genoeg voor onze helden om een ontsnappingspoging op poten te zetten waarbij de inbraak uit Mission Impossible met gemak verbleekt. Naast dit vermakelijke en actierijke verhaal valt er echter meer te genieten. Zo is er de werkelijk briljante openingsscène waarin verbluffende animatie op weergaloze wijze overgaat in ontroerende amateuristische geschoten home video beelden. Daarnaast bewijzen ook de nieuwkomers in het speelgoedarsenaal zich als aanwinsten. Vooral Barbie’s vriendje Ken zorgt voor enkele erg leuke intermezzo’s en de passage rond Chuckles the Clown levert zelfs het mooiste deel uit de film uit.

Het moge duidelijk zijn, Toy Story 3 is een film die wederom laat zien dat Pixar zijn gelijke nog steeds niet kent. De film laveert moeiteloos tussen humor, drama en ontroering (prachtige eindscéne) en schuwt ook de donkere momenten niet.  Het stemt dan ook enigszins deemoedig dat het einde van de Toy Story reeks nu dan echt aangekomen is. Gelukkig is Toy Story 3 een meer dan waardige afsluiter van de trilogie die de verwachtingen voor de volgende Pixar alleen maar weer hoger maakt.

8.6/10

juni 23, 2010 - Posted by | recensie | , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties »

  1. Hoe lang duurt deze film,,?
    Greetzz

    Reactie door mrlsz | juli 20, 2010 | Beantwoorden

  2. graag reageren voor half 10 als het kan:$

    Reactie door mrlsz | juli 20, 2010 | Beantwoorden

    • Tien minuutjes te laat maar antwoord is 100 minuten.

      Reactie door timbo14 | juli 20, 2010 | Beantwoorden


Plaats een reactie