Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Intens gevangenisdrama en meesterlijke stand-up comedian

Het blijkt een festival van ups en downs voor mij. Kon gisteren zelfs een wonder de dag nog niet redden, vandaag was het met afstand de beste festivaldag in vijf jaar IFFR. De reden: Publieksfavoriet Un Prophéte, mijn ontdekking van het IFFR 2010 Crying with Laughter en in mindere mate Rabia.

De dag begon met een geheid succes. Un Prophéte stond al in mijn niet te missen films voor dit voorjaar en sleepte ondertussen op filmfestivals de ene na de andere prijs binnen. En passant werd Un Prophete op de dag dat ik hem zag ook nog genomineerd voor de Oscars in de categorie voor beste buitenlandse film. Kortom het kon niet misgaan en dat ging het ook niet. Un Prophéte is namelijk een rauw en intens gevangenisdrama dat een weinig optimistisch maar daarmee waarschijnlijk niet minder realistisch beeld schetst van het Franse gevangenisleven. Bovendien heeft de film in Tahar Rahim een uitstekende hoofdrolspeler. Hij steelt als de langzaam in rangorde opklimmende Malik el Djebena de show in Un Prophéte. Vooral in de beginfase als hij zijn plek nog moet vinden is Rahim indrukwekkend.

Maar zelfs Tahar Rahim kan niet tippen aan de hoofdrolspeler van de tweede film van de dag.  Stephen McCole doet namelijk niets minder dan schitteren in Crying with Laughter. Hij speelt in de film de stand-up comedian Joey Frisk die volkomen tegen zijn wil in onderdeel wordt van een wraakexpeditie van een oud klasgenoot. McCole lijkt volkomen in zijn element op het podium en de reden daarvoor blijkt ook na de film. Dan vertelt de acteur dat hij als voorbereiding op zijn rol daadwerkelijk een jaar lang als stand-up comedian heeft opgetreden. Het blijkt een gouden zet want de manier waarop de optredens van de hoofdrolspeler het verhaal vertellen is een erg ingenieus en geslaagd experiment. Dat climax van Crying with Laughter uiteindelijk de verwachtingen niet helemaal waarmaakt reken ik de film dan ook niet al te zwaar aan en voorlopig is de film dan ook de beste die ik tot nu toe zag.

Aan Rabia vervolgens de ondankbare eer om na twee toppers de avond passend af te sluiten. Helaas bleek dat er niet in te zitten. Daarvoor bleek het plot van de film ondanks het sterke begint toch te ongeloofwaardig.

Un Prophéte: 7.7/10

Crying with Laughter: 8.4/10

Rabia: 6.2/10

februari 3, 2010 - Posted by | IFFR 2010, Persoonlijk | , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie