Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Een stervende Javier Bardem en de mythe van Pitorliua

Het IFFR 2011 was al twee dagen bezig maar voor mij begon het vrijdag pas. Het was een eerste dag waarin Spaans de voertaal bleek en waarop een bloedplassende Javier Bardem en een van een klif stortend paard grote indruk maakte.

De vrijdag begon met een imposante rol van Javier Bardem. De Spanjaard die eerder al excelleerde in Mar Adentro en met zijn bijrol in No Country for Old Men is het absolute middelpunt in Biutiful. Hij is praktisch de volle 2,5 uur in beeld en de film staat of valt dan ook met zijn prestatie. Zelf noemde Bardem dit de rol van zijn leven en ik kan het enkel beamen. De Spanjaard speelt zijn rol van crimineel met een goed hart weergaloos.

Het indrukwekkendst is Bardem echter niet als crimineel maar als de doodzieke vader Uxbal. Want pas vanaf het moment dat Uxbal na een half uurtje te horen krijgt dat hij nog maar korte tijd te leven heeft wordt de film echt boeiend. De manier waarop de hoofdrolspeler zijn alles behalve gemakkelijke leven maar steeds niet op orde weet te krijgen is schrijnend en realistisch tegelijk.

Dat Biutiful ondanks de glansrol van Bardem toch geen meesterwerkje is geworden zit hem er vooral in dat de film iets teveel voortkabbelt. Regisseur Alejandro González Iñárritu haalt een constant niveau maar overdondert of verrast op geen enkel moment en weet daardoor niet verder te komen dan een vakkundig gemaakte, aardige film die mij echter niet lang bij zal blijven. 

Een film die wel bij vlagen overdondert is Pa Negre. Sterker nog, de memorabele openingsscéne waarbij een paard en wagen van een metersdiepe klift valt, gaat waarschijnlijk de met afstand indrukwekkendste van het IFFR 2011 zijn. Jammer genoeg weet de film het niveau van de opening nergens nog eens te halen, waardoor Pa Negre een prima Catalaans familidrama is maar ook niet meer dan dat.

Het sterkste punt van de film is zonder meer de voortdurend aaanwezige zweem van mysterie. Pa Negre maakt optimaal gebruik van de bosrijke omgeving en de plaatselijke mythes en sages om spanning en verrassing te creëren. Daarnaast vallen de vele kinderen in de film -die stuk voor stuk indrukwekkende acteerprestaties leveren- in positieve zin op. Dat Pa Negre het opgeroepen mysterie uiteindelijk niet helemaal overtuigend weet in te lossen en dat de film richting einde wat onevenwichtig wordt, is jammer maar neemt niet weg dat ook Pa Negre op een dikke voldoende eindigt.

Biutiful 7.4/10

Pa Negre 7.0/10

januari 29, 2011 - Posted by | IFFR 2011 | , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie