Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Recensie: The Raid: Redemption (Serbuan Maut) (5 juli)

Krakende botten, acrobatische hoogstandjes, vuistgevechten op leven en dood en open kogelwonden. The Raid: Redemption is van begin tot eind actie, actie en nog eens actie.

Amerika ken een traditie van actiefilms die wereldberoemde actiehelden als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Steven Seagal en Jean-Claude van Damme  voortbrachten. Toch moet je voor het betere knokwerk niet in Amerika zijn. Azië en in dit geval Indonesië is the place to be. Serbuan Maut of The Raid zoals hij hier gaat heten bewijst dat maar weer eens. Want vergeleken bij The Raid is al het werk van Schwarzenegger en Stallone toch meer iets voor kleuters.

The Raid speelt zich af in een achterstandswijk in Jakarta. Een plek waar alle criminelen uit de buurt zich verzameld hebben in één wolkenkrabber. Gerund vanaf de bovenste verdieping door de grote baas Tama Riyadi. Een man die we in de eerste tien minuten al een groep mannen zien afslachten. Eerst met behulp van een geweer, maar als de kogels eenmaal op zijn, gaat hij vrolijk verder met een hamer. Tegelijkertijd zien we het plaatselijke SWAT-team plannen maken om voor eens en altijd af te rekenen met dit gespuis. Wat volgt is een anderhalf uur durend actiespektakel waarin het SWAT-team, met daarin hoofdrolspeler Rama, de confrontatie aangaat met het boevengilde van Riyadi.

Tijdens dit bloederige treffen wordt werkelijk alles uit de kast getrokken. Good en badguys maken elkaar op de meest originele manieren af, waarbij er bepaald niet gekeken wordt op een druppeltje bloed meer of minder. Daarmee hebben we ook meteen het grootste kritiekpunt op The Raid te pakken. Het extreme geweld blijft nog best een tijdje vermakelijk, maar na een half uurtje begint de verveling toch langzaam toe te slaan. De explosies kunnen nauwelijks meer boeien en het zoveelste man tegen man gevecht maakt weinig indruk meer. The Raid is simpelweg te veel van het goede en duurt zeker een half uur te lang.

Dat lijken de makers zelf ook te beseffen, want er wordt nogal geforceerd een persoonlijk verhaal in de film verweven. Het heeft niet het gewenste effect. De portie drama komt vooral ongeloofwaardig en gemaakt over en maakt van The Raid een mislukt mengsel van een zoetsappig drama en een keiharde actiefilm. Uiteindelijk is The Raid een onevenwichtige film die in de beginfase nog wel kan boeien, maar in het vervolg veel teveel in herhaling valt (wat het ergste doet vrezen voor het al aangekondigde vervolg Berandal).  Daar kan zelfs het spectaculaire eindgevecht niets meer aan veranderen.

5.6/10

juni 28, 2012 - Posted by | recensie | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie