Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Black Swan

Op het eerste oog lijken worstelen en ballet niet veel gemeen te hebben. Maar de overeenkomsten tussen Darren Aronofsky’s laatste twee films The Wrestler en Black Swan zijn wel degelijk groot. De belangrijkste gelijkenis: Het zijn beide moderne meesterwerken.

Maar ook qua verhaal lijken de films meer op elkaar dan je op het eerste oog zou verwachten. Net als bij Mickey Rourke destijds in The Wrestler draait het in Black Swan om een personage (Nina Sayers) dat volledig opgaat in haar passie. De drang bij Nina (Natalie Portman) om zowel de witte als de zwarte zwaan te spelen in het beroemde stuk het Zwanenmeer, is zo groot dat niets of niemand haar kan stoppen.

Aranofsky gaat in Black Swan echter nog verder. De overgave waarmee het personage -vertolkt door Portman- zich stort op de rol, is niets minder dan angstaanjagend. Vooral in het middenstuk is de film daardoor enger en spannender dan bijna iedere horrorfilm die ik ooit zag. Daarnaast veel lof voor het acteerwerk in de film. Vincent Cassel is fantastisch, Mila Kunis en Barbara Hershey schitteren maar wat Portman laat zien is zo goed, dat er bijna gaan woorden voor te vinden zijn. De manier waarop zij zich langzamerhand losmaakt van haar prinsessenbestaan –vertroeteld door haar enge moeder en levend in een roze kamer vol knuffels- is subliem en verdient niets minder dan een Oscar.

En net toen het leek alsof het allemaal nauwelijks beter kon, bleek dat toch nog mogelijk. Het laatste half uur waarin realiteit en werkelijkheid door elkaar heen lopen is geniaal. De fantastische muziek van de vaste componist van Aronofsky, Clint Manssel, komt op sublieme wijze samen in de slotuitvoering en samen zijn ze verantwoordelijk voor minutenlang durend kippenvel en het beste half uur film dat ik ooit heb gezien. Of om met de allerlaatste woorden van Nina te spreken. ,,It was Perfect.”

9.5/10

februari 10, 2011 - Posted by | recensie | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie