Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

The King’s Speech

De gedoodverfde favoriet voor de Oscars. Na het zien van The King’s Speech is duidelijk waarom. De film over de stotterende King George VI is niet alleen op papier maar ook in de praktijk typisch Oscarmateriaal. Dat is echter niet genoeg om te overdonderen. Daarvoor bewandelt The King’s Speech te veel de traditionele filmpaden.

Ondanks dat The King’s Speech uiteindelijk dan geen absoluut meesterwerk is geworden, valt er maar weinig op- of aan te merken op deze film van regisseur Tom Hooper. Zo is het acteerwerk uitzonderlijk goed verzorgd. Colin Firth zet in de openingsscéne meteen de toon als de stotterende aanstaande koning. De manier waarop hij hakkelend de mensen in Wembley Stadium toespreekt, is bijzonder pijnlijk en schets binnen vijf minuten het drama waarmee King George VI te kampen heeft.

Minstens zo goed is de rol Geoffrey Rush. Hij is onovertroffen als de onorthodoxe spraakleraar die de aanstaande koning consequent als Bertie aanspreekt. De relatie tussen de twee tot elkaar veroordeelde hoofdrolspelers en de vreemde behandelmethodes van de stottercoach bezorgen The King’s Speech bovendien een gezonde dosis humor.

Omdat de film ook nog eens prima is vormgegeven, de dialogen uitstekend zijn en de balans tussen drama en humor prima wordt gewaarborgd blijft het raar dat The King’s Speech toch niet weet te overdonderen. Toch is de film daarvoor te veel formulewerk. De plot waarbij een onoverkomelijke probleem ondanks de nodige tegenslagen en ruzietjes door veel trainen toch wordt overwonnen, kennen we al uit praktisch iedere sportfilm en ook de manier waarop deze strijd wordt uitgewerkt biedt niets nieuws. Het maakt van The King’s Speech een uitstekend drama maar geen meeslepend drama -gaat ongetwijfeld de Oscar voor beste film binnenhalen- dat wat mij betreft iets te hoog wordt aangeslagen.

7.5/10

februari 18, 2011 - Posted by | recensie | , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie