Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

Southland Tales: DVD Review

In 2001 maakte Richard Kelly met Donnie Darko het tot op heden meest duizelingwekkende debuut van deze eeuw. Het was vervolgens vijf jaar lang vol verwachting uitkijken naar zijn tweede film Southland Tales. Een film die nadat hij gigantisch flopte nu pas in Nederland uitkomt op DVD.

De reden dat Southland Tales pas vier jaar na zijn bioscooppremière op DVD uitkomt is dan ook niet uit weelde. Zelden is een film zo geflopt aan de box office en zo hard neergesabeld op het filmfestival van Cannes als Southland Tales in 2006. De recensies met zinnen als ‘’de meest desastreuze filmvertoning op Cannes sinds The Brown Bunny,’’ en ‘’de grootste en lelijkste rotzooi die ik ooit zag,’’ waren niet op de vingers van één hand te tellen.

De film die nu dan eindelijk in Nederland op DVD is verschenen, is dan ook niet de versie die destijds in Cannes werd vertoond maar is een twintigtal minuten ingekort. Dat neemt niet weg dat er nog steeds veel valt op en aan te merken op Southland Tales. Zo is er het plot dat regelmatig volstrekt onbegrijpelijk is, het absurde apocalyptische verhaal dat niet helemaal uit de verf komt en tot slot een aantal personages dat flink over the top gaat.

Maar of het nu komt door het inkorten van de film of door de critici die schromelijk hebben overdreven, toch is Southland Tales allesbehalve een slechte film. Richard Kelly heeft namelijk de gave net als onder meer David Lynch om van een onbegrijpelijk plot toch een fascinerende film te maken. Want ook in Southland Tales worden de prachtige en intrigerende scènes weer aaneen geregen. Vooral de prachtige slow motion shots die ondersteunt worden door een uitstekende soundtrack zorgen voor talrijke indrukwekkende momenten. Daarnaast is ook het acteerwerk van de hoofdrolspelers heel behoorlijk. Vooral Dwayne ‘The Rock’ Johnson verrast vriend en vijand met zijn hoofdrol.

Het moge dan ook duidelijk zijn dat Southland Tales niet van het niveau van zijn voorganger Donnie Darko is, maar ook zeker niet de flop die velen er in zien. Dit gewaagde en geslaagde project van Richard Kelly heeft als geheel zeker zijn problemen maar als je kijkt naar de afzonderlijke scènes is de hand van deze talentvolle regisseur toch wel overduidelijk zichtbaar. Richard Kelly blijft dan ook een man om zeer nauwlettend in de gaten te houden.

7.3/10

maart 24, 2010 - Posted by | recensie | , , , , , , , , ,

2 reacties »

  1. Vond het zelf een topfilm, was zo totaal niet standaard. Heb laatst om m’n eigen filmblog Donnie Darko besproken en toen moest ik ook even aan deze film denken. Toch maar weer eens een keertje kijken.

    Reactie door Nostra | maart 25, 2010 | Beantwoorden

  2. Ik zou wel willen weten waar de film over gaat? Of is dat te moeilijk om uit te leggen? 😛

    Reactie door Marloes | april 22, 2010 | Beantwoorden


Plaats een reactie