Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

True Grit

De nieuwe film van de broertjes Coen was jarenlang iets om naar uit te kijken. Toch lijkt het beroemde regisseursduo de weg een beetje kwijt. De laatste tien jaar maakte Joel en Ethan liefst acht films waarvan eigenlijk alleen No Country for Old Men het echt in zich heeft om een Coen klassieker te worden. Het was hopen dat True Grit weer wat van die oude magie op het grote scherm wist te toveren.

De voortekenen waren alvast positief. Niemand minder dan Jeff Bridges speelt namelijk de hoofdrol in True Grit. En laat dat nu net de acteur zijn die ook de hoofdrol speelde in de beste film van de broertjes Coen -tot dusver- The Big Lebowski. Bridges is ook in True Grit weer op zijn plaats. Hij zet de rol van de begenadigd schutter Rooster Cogburn met verve neer en weet van de dronkenlap met slechte manieren toch een zeer aimabel persoon te maken. Dat hij daarbij enigzins op de automatische piloot lijkt te varen is daardoor niet zo’n probleem.

De spil van True Grit is echter Hailee Steinfeld. Zij speelt de veertienjarige Mattie Ross die Bridges inhuurt om haar vermoorde vader te wreken. De vroegwijze Ross zorgt met haar grote mond en lekkere one-liners voor de nodige humor maar overtuigt toch niet helemaal. De rol van de stoere heldin met een grote mond doet wat gekunsteld aan en ook tijdens de dialogen oogt het niet allemaal even naturel.

Hoewel de film dus duidelijk zijn minpuntjes heeft is True Grit een prima film geworden. Het oeroude wraakverhaal doet zijn werk, de weidse landschappen en rustieke bossen zien er wonderschoon uit en ook het klassieke westerneinde inclusief shoot out is uitstekend. Het maakt van True Grit een film die lekker wegkijkt en de moeite waard is maar die de vergelijking met bijvoorbeeld Miller’s Crossing en The Big Lebowski wederom niet aankan.

7.1/10

februari 11, 2011 - Posted by | recensie, Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie