Tim's Filmblog

"Not that it matters, but most of it is true."

The Disappearance of Alice Creed

Gemma Arterton maakte na haar rol als Bondgirl in The Quantum of Solace bliksemsnel carrière met optredens in blockbusters als Prince of Persia en Clash of the Titans. Gelukkig heeft Arterton in de tussentijd ook nog wat ruimte vrijgelaten voor kleinere projecten. En wie The Disappearance of Alice Creed ziet, kan alleen maar hopen dat ze dat in de toekomst blijft doen.

Rope en Rear Window wisten ooit op weergaloze wijze een broeiige en claustrofobische sfeer op te roepen door de complete film op slechts één locatie te schieten. 12 Angry Men perfectioneerde dit gegeven een aantal jaren later, waarna nog vele andere, zonder uitzondering mindere, imitaties het levenslicht zagen. The Disappearance of Alice Creed doet een nieuwe poging en het moet gezegd een meer dan geslaagde.

De film speelt zich voor het overgrote deel af in een leegstaand huis dat tijdelijk dienst doet als de plek waar twee mannen (Eddie Marsan en Martin Compston), Alice Creed (Gemma Arterton) gevangen houden. Wat volgt is een kettingreactie van gebeurtenissen waarbij niets is wat het lijkt en de onderlinge verhoudingen steeds weer verschuiven. Het sterkste punt van de film is echter zonder enige twijfel het acteerwerk. Gemma Arterton laat zich van haar beste kant zien en toont gigantisch veel lef met haar keuze voor deze rol. Want je moet het als aanstormende Hollywood ster maar durven om je letterlijk en figuurlijk zo bloot te geven. Daarnaast zijn ook Eddie Marsan en Martin Compston geweldig op dreef. De manier waarop de mannelijke hoofdrolspelers als twee steeds net niet uitbarstende vulkanen hun rol vertolken is indrukwekkend en zorgt voor een broeiig sfeertje dat de gehele film blijft boeien.

Het enige minpuntje dat The Disappearance of Alice Creed misschien heeft is het veelvoud aan plotwendingen. Vooral de eerste is weliswaar zeer verrassend maar ook ietwat ongeloofwaardig. Het neemt echter niet weg dat The Disappearance of Alice Creed een zenuwslopende film is geworden die misschien de concurrentie niet aankan met de klassiekers in het subgenre, maar er wel akelig dicht tegen aanschuurt.

8.5/10

The Disappearance of Alice Creed stamt weliswaar al uit 2009 maar komt pas op 4 november in de Nederlandse bioscopen. Wel is de film in het buitenland al geruime tijd op dvd verkrijgbaar.

oktober 18, 2010 - Posted by | recensie | , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Plaats een reactie